Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Човек
17 mars 2020

Коронадневник 17ти март

2020.03.17

Започвам писането на дневника от сутринта. Вчера в 8, президентът Макарон отново взе думата, за да засили мерките за сигурност. Днес, от 12 часа на обяд, всички трябва да си седят вкъщи. Ще се издават специални разрешителни или човек може сам да си попълни декларация, че отива до еди койси магазин. Към 10 и 30 днес по улиците все още има хора, а пред магазините са се наредили на опашки.

Интересното е, че Макарона иска да управлява чрез декрети, тоест парламентът, който така или иначе около от година само потвърждава волята на президента срещу волята на хората, да се разпусне. След приемането на управленчески режим с президентски декрети, пезидентът има задължението и единствен има правото да свика наново парламента и да му върне правомощията. Едновременно с това, обяви и война на коронавируса. „Във война сме“ каза няколко пъти. Никой няма да бъде оставен без ресурси, но вярва ли му някой? Очаква се армията да се появи по улиците както и всичките възможни полиции, за да слагат глоби и да контролират движението на хората.

В най-засегнатият регион „Грант Ест“ (Grand Est - Големия Изток) с население около 5,5 милиона души, се очаква армията да направи полева болница. Прилагам ви карта на нощното осветление в Европа, която според мен най-точно показва големите концентрации на население. Условно, тоест горе долу, ще отбележа къде се намира този Голям Изток. Надявам се това ще ви помогне, разчитайки на собствените си способности за преценка, да разберете какво предстои. Регионът се намира на Изток от Париж, на границата с Белгия и Люксембург (Север), Германия (Изток) и Швейцария (Юг). Основните градове са Мълхаус (285 хил.), Мец (390 хил.), Нанси (435 хил.), Страсбург (790 хил. за френската част), Реймс (320 хил.) като данните за населението се отнасят до агломерациите, а не само за самите градове. На картата, а и всеки може според мен може сам колко много повече и по-гъсто населени са регионите на другите държави, коит граничат с Големия Изток. Например Щутгарт – Страсбург е около 125 км. Може би и днес френските граници все още не са затворени. Не мога със сигурност да кажа дали заразата в тези региони е дошла от съседните държави, но със сигурност това е най-засегнатото място във Франция и със сигурност отсреща в граничещите държави са струпани на гъсто мнооооого хора. Ще е интересно да се проследи какво ще стане в този „басейн“ от население.

 

Eur 2

 

Същевременно, понеже пуснаха безплатни влакове, преди да затворят всичко в 12 на обяд парижани се евакуират и ще плъзнат из цяла Франция. Много гласове от провинциите се надигат и казват, че не ги искат и да си седят там при Макарон и предците му, които правят всичко от години столицата да лъщи, а по провинциите да мрат. Смешното е, че и Париж не успяха да оправят като хората. Населението е разделено и има и тук желание за мъст. Един вид: „Нали толкоз години ни затваряте болници и всякакви други общински и обществени услуги? Сега не идвайте да ни затрупвате и малкото останали болници. Да не се очудите като видите, че места в болниците няма и че самите болници са в окаяно състояние.“ Хубавото е че все още обществото си говори, все още има и шегици, което значи, ,че голямото полудяване още не е дошло.

В Италия като че ли броят на заразените ще започне скоро да навлиза в експоненциалната си фаза. До седмица някъде случаите ще се увеличат драстично и това чака всички гъсто населени региони. Според мен вече са се отказали да лекуват голяма част от старите и болните и като цяло ще се концентрират върху случаите, които имат някакъв шанс за оцеляване. Често се шегувам със социалистическия си баща, че както е тръгнало и както все едни и същи белокосци са на власт, скоро се очаква петилетка на пищните погребения. Ще е петилетка на масовите погребения. В България стана ясно поне, че само лекари ще решават кому ще се слага апарат с приоритет. Разбрахте ли, да е ясно – лекарите решават, там ще си търсите връзките.

Една от грешките, които може да не повтаряме занапред е да не се дава властта на толкова корумпирани лъжци и това засяга цяла Европа. От години властта си говори едно и никой не и вярва, защото пред очите ни се случва друго. Кое не е ясно относно паниката? С години, когато правителството ви каже, че ще има от нещо, то го няма. Като каже, че ще направи ремонт, не го прави, а краде от ремонта. Примерите са много и засягат всеки обикновен европеец, Кой ще седне да им вярва сега при положение, че животите са в опастност. Идеята, че може да си управляваш във вечна лъжа, да казваш повече свободи и да ограниаваш и малкото останали, да казваш социални мерки, което значи закопаване в мизерията и тн..., тази идея показва границите си. Ако при следващо човешко общество, отново се стигне до тотално ояждане и корумпиране от страна на властта, ако се стигне отново до момента, когато почти нищо от обявеното не е вярно, да знаете, че някоя голяма тъпотия предстои. Приказката за лъжливото овчарче всички я знаят, но при нас не е сигурно, че овчарчето казва истината. В приказката, предполагам, хората са повярвали на овчарчето, когато са видяли, че вълкът наистина е изял стадото. Имам лоша новина, май стадото сме ние, а вълци всякакви и може би няма да разберем дали този път овчарчетата са казали истината. Едно е сигурно обаче, казват, че се взимат сериозни мерки, че направо ей сега ще подскочим и ще се дезинфекцираме, но дезинфектанти и маски все още никъде няма...

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité
Archives
Publicité