Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Човек
14 mars 2020

Коронавирус Дневник 14ти март 2020

2020.03.14

Болниците във Франция започват леко по леко да спират всички неналожителни лечения. Иначе, въпреки по-малко, хората са все още навън. Провежда се в Париж и традиционният вече съботен протест на "жълтите жилетки". Ресторантчетата са полу-пълни. Държавата не взима сериозни мерки. Доколкото успях да разбера подсмисъла на казаното от президента на 12ти март, французите ще разчитат на ваксина и лечение основно. Данните за заразените в света са все още силно занижени. Очаквам през следващите дни да започнат да излизат по-сериозни данни. От Китай идват съобщения, че държавата започва да работи отново, но не се знае това истина ли е или не. Японците въобще  не спират още и не са готови май да го направят. Испания се заразява сериозно в момента, особено Мадрид и затварят хората по домовете.

Въпреки забраната, в България, децата си играят навън заедно. Карантината не се спазва въпреки обявените глоби и наказания, защото на повечето хора им е ясно, че няма кой да напише всичките глоби, а когато дойде време за събирането им, едва ли това ще има чак такова значение. 

Вчера, петък 13ти март, китайците официално обвиниха Щатите за заразата и предстои развитие по този въпрос, защото който има отровата има и противоотровата. Някой се готви да продаде лекарството с големи печалби. Излезе информация, че има кубинско лекарство, което е помогнало в Китай, а самите китайци започват да помагат на Италия. 

Иран е в извънредно и много сложно положение, защото е държава под търговско ембарго и им липсват много основни стоки. Решили са да затворят всички по домовете и да ги тестват, а общественото пространство да бъде измито и дезинфекцирано. Канадците са решили да затворят хората по домовете, всеки със съмнения да се обади на телефон и идват да го тестват и му се обаждат с резултатите. В Испания заразата тепърва напредва и карантината и извънредното положение ще стават все по-строги. Болничната им система няма да издържи, защото и те както всички европейски държави, подканени от ЕС и невиждащи нищо нередно в това, разтуриха буквално нолничната си система. Да не забравяме за испанската треска 1918та година е убила от 50 до 100 милиона човека. И тогава испанците не са се справили с проблема, едва ли ще могат и днес да го направят. Дори и в това положение, шефовете се опитват да накарат служителите си да ходят на работа.

Все още не са затворени летищата и основните граници. Все още сериозните притеснения са за икономиката и търговийката. Хванали са се за кесиите и не пускат като човек без вода в пустинята, който влачи два тежки чувала злато и няма намерение да ги пуска. ЕС например, обявяват днес като мярка някакви смешни суми и облекчения в харчовете на правителствата заради коронавируса. Все едно някой ги слуша. ЕС се превърна през последните десет години в символ на спънка в развитието. Все повече хора виждат съюза като пречещ, а не помагащ. Може би тази криза окончателно ще освети безполезността на административните служители и се надявам да бъдат спряни от работа, за да не гълтат средства. Американците например обявиха извънредно положение и платен болничен на спрените от работа. Според мен, сегашната ни търговско-финансова система основана на неизплатими задължения ще изгуби смисъла си така, както го е изгубила в държавите, които са били обявени за социалистически. Засега наблюдаваме агонията на общества разядени отвътре от несправедливост и подтисничество на обикновените хора. За наше, българско, съжаление, център и символ на разяждащата се и погубващата други култури цивилизация е Европа. Тя отказва да отпусне синджира на хората дори и с риск това да затрие всички. 

Очаквам финансовата система да изгуби смисъла си, който има днес, нищо чудно и парите да се обезмислят като платежно средство, нищо чудно скоро да вземат средствата на хората от банковите им сметки, за да се справят с епидемията. 

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité
Archives
Publicité